Sivut


tiistai 23. kesäkuuta 2015

Puutarhahommia ja pikku puutarhuri

Pihan ja puutarhan laitto etenee hyvää vauhtia, vaikka onkin satanut melkein päivittäin. Nyt onneksi jo kelit vähän lämpeni ja kaikki lähti kasvamaan. Pojan kanssa on nautiskeltu lämpimistä päivistä ja ollaan oltu pihalla aina, jos ei sada. Poika (täytti pari viikkoa sitten vuoden) osaa jo itse pyytää ulos ja suuttuu, jos ei mennäkään. 

Tässäpä tämä meidän pieni puutarhurimme onkin hommissaan. :) Omat lapiot eivät kelpaa, jos saatavilla on äidin kuokka. 
Kävimme hakemassa naapurista läjän heinäseipäitä. Naapurilla niitä olisi vaikka kuinka ja kuulemma kaikki saisi käyttää. Otimme alkuun 10kpl näitä. Haetaan sitten sitä mukaa lisää, kun keksin niille käyttöä.

Tälläisiä "lyhtypylväitä" laitoimme yhteensä viisi. Seiväs vain maahan pystyyn ja kepit paikoilleen ja valmista tuli. Lyhty on vanha ja rähjäinen. Pitänee syksyn tullen uusia lyhdyt ja hankkia muutama lisää.

Tuo kuvassa näkyvä tuija taisi kuolla. Viereinen vähän kituu, mutta näyttäs selviävän kuitenkin. Olen koittanut elvyttää tuota, mutta saa nähä, että joudunko ostamaan uuden.


Kasvimaallakin kasvaa jotain. Kuvan etummaisessa rivissä on auringonkukkia. Kovin pieniä vielä, mutta näyttävät kuitenkin vahvistuvan ja kasvavan päivä päivältä. Mansikkaa on neljässä rivissä. Taimet loppuivat kesken, joten yksi rivi jäi vajaaksi. Täytynee hankkia vielä muutama taimi. Jonkun verran näyttäisi mansikka jo kukkivan. Saan sittenkin omia mansikoita jo ekana kesänä. :)

taaempana kasvaa ainakin salaattia, pinaattia ja rucolaa. Ruohosipuli ei ole vieläkään noussut. Porkkana kurkistaa jo hiukan mullan alta. Perunat ja sipulit näyttävät kasvavan hyvin. Pavut ja kurpitsat kuolivat. Sisällä on onneksi vielä muutama taimi kasvamassa. Uskaltaisin vain siirtää ne pihalle. En haluaisi niidenkin kuolevan. 

Kasvimaan ja koiranhäkin välissä on kirsikkapuut. Niistä tulee toivon mukaan kiva näkösuoja häkille, kunhan kasvavat. 


Ylemmässä kuvassa jo vähän näkyikin tämä puutarhaportti. Heinäseipäistä tietenkin. Jostain vain tuli mieleeni, että haluan juuri tällaisen. Tosin seipäät olisivat saaneet olla himpun verran pitempiä, jotta yläpäähän olisi jäänyt enemmän. Mutta kiva tästä tuli näinkin. :) Tuohon vois ripustaa vaikka mitä. Ainakin talvella meinaan laittaa tähän jotkut valot.


Kirsikka kukki jo ja nyt näyttäisi tulevan myös kirsikkaa. :) Kiva yllätys, sillä ajattelin, että eivät tee vielä vuosiin yhtään mitään.


Häkin vierelle laitettiin nurmikko ja hiekkalaatikko. Tähän tulee myös keinut. Ruoho lähti nyt ilmojen lämmettyä vihdoinkin kasvamaan.Tässä myös yksi "lyhtypylväs".  Taustalla kivimuurin alkua.Tämmöisiä näyttäisi kasvavan pihan laitamilla kunnon puska.


Nurmikko laitettiin myös pihan toiselle puolen. Vasemmalle tulossa kivikkorinne, oikealle kivimuuri. Alhaalla appiukon tekemä laavu ja meidän nuotiopaikka. Veli toi Tampereelta kolme vaaleanpunaista pensashanhikkia. Täältä päin ei saanut  tätä väriä. Toivottavasti menestyy. Ainakin tällä hetkellä näyttää hyvältä.


Kahdessa pensaassa on jopa yksi nuppu. Ovat varmasti hienoja sitten, kun tekevät enemmän kukkia.


Meidän laavu ja nuotipaikka. Vähän näyttäisi rompetta olevan vielä levällään... Nuotipaikan virkaa toimittaa vanha kaivonrengas. Omasta pihasta tietysti, kun poistimme toisen kaivon käytöstä. Appiukko teki laavun.

Tämmöisen ihanuuden löysin laavulle rompepäiviltä. Itse en kyllä juo kahvia, mutta muut voivat tällä keitellä nokipannukahvit itselleen.


Laavussa on huopakatto. Taustalla meidän talo. Ulkovuori puuttuu vielä laajennoksesta. Puutavarat on kyllä varattu. Pitäisi vain hakea ja tehdä seinät valmiiksi.


Appiukko tekee meille myös rakoliiterin. :)  Tässä vielä keskeneräisenä. Kunhan valmistuu, niin tänne siirtyy meidän polttopuut ja vanha liiteri ja puukatos puretaan. Ovat niin hepposen näköisiä hökötyksiä, että romahtavat kohta itsekseen.

 
Liiteriltä näkymä pihalle päin. Talo jää kuvan vasemmalle puolen.


Seuraavaksi lupaan esitellä meidän saunan ja eteisen. Molemmat ovat vihdoin valmiit ja niin siistit, että pystyi kuvaamaan. Kuvatkin ovat jo koneella. En vain halunnut kaikkea laittaa kerralla tänne. :)

4 kommenttia:

 1. mmm.. aivan ihanalta näyttää! Tuo portti on kyllä hieno!
  Itse haluaisin heinäseipäistä sängynpäädyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Paljon tulee vielä lisää tuonne pihalle. Menee jokunen kesä, että saa kaiken valmiiksi. :D Minä laitan varmaan lisää nuita lyhtypylväitä, kunhan saa pihaa enemmän valmiiksi. :)

   Poista
 2. Tyrmäävän upea piha teillä! Mä en voi ku ihailla.

  VastaaPoista
 3. Tyrmäävän upea piha teillä! Mä en voi ku ihailla.

  VastaaPoista