Sivut


maanantai 11. helmikuuta 2013

Koulutöitä

Viikko sitten viikonloppuna meillä oli taas kouluviikonloppu. Siellä teimme monenlaisia kivoja pikkutöitä. Joitain sain valmiiksi, joitain en... Aikaa oli kovin vähän yhtä työtä kohti. Esittelen tässä jotain juttuja. Myöhemmin esittelen lisää ja laitan ohjeitakin, jotta tekin lukijani pääsette kokeilemaan halutessanne niitä töitä. :)Yksi tekniikka, jota kokeilimme, oli tuubineuloksen tekeminen tuollaisella tuubineulostyökalulla. Aluksi vähän ihmetytti, että miten tuollaisella voi tehdä sellaista neulosta. Idea oli kuitenkin lopulta ihan yksinkertainen. Ja kunhan oppi rytmin, neulos alkoi muodosta aika nopeaan. Tuommoisen työkalun voi tehdä itsekkin. Lyö 4 naulaa johonkin puutappiin kiinni. :D Toki siinä tapin keskellä pitää olla reikä.
Toinen viikonlopun aiheista oli salomonin solmut. Kuin tilauksesta. Minun pitää nimittäin tehdä salomonin solmuilla jokin työ korvaustehtävänä viime kevään poissaoloista. Nyt on solmut opeteltu. Seuraavaksi vain tekemään jotain isompaa. Sisko tilasikin jo huivin tällä tekniikalla.

Täältä löydät ohjeen solmuihin.

Viikonlopun vaikeimpia aiheita oli pitsinnypläys. Kurssikaveri rohkeasti valitsi vaikean aiheen. Aluksi vaikutti aika epätoivoiselta koko homma. Minun osaltani siis.

Ensiksi laitettiin kaava ja langat kiinni styroksiin, joka toimi alustana. Kaava neuvoi, minne pitää seuraavaksi mennä ja mitkä langat seuraavaksi solmitaan. Lankoja tuossa työssä oli 16. Ne solmittiin neljän nippuihin.
Sitten alettiin tekemään lyöntejä. Meinasi mennä sormi suuhun, kun koitin miettiä, että mikä lanka nyt meni minnekin. Ja eka kierroksen jälkeen ei ollut hajuakaan, että alkoiko seuraava kierros samalta puolelta vai toiselta vai mistä... Onneksi kurssikaveri jaksoi neuvoa. Kolme kierrosta mentyäni hoksasin homman jujun. Hidasta oli, mutta sisu ei antanut periksi. Jonkinlainen malli oli saatava aikaan...Lankoja laskin koko ajan, että mikä olikaan seuraava. Ja tarkasti piti pitää langat järjestyksessä.Tämmöinen siitä sitten syntyi. Reilu 10cm pitkä pätkä jotain pitsin tapaista. Huomatkaa, kuinka tuo alareuna on löysä ja hölmön näköinen. Ja tämä on kuulema se helpoin malli.

Taidan olla jotenkin sairas, mutta tavallaan tykkäsin tästä. Hidasta oli ja välillä meinasi turhautua, kun ei onnistunut eikä tajunnut. Mutta minun pitääkin aina tehdä kaikki mahdollisimman hankalasti. Mietinkin jo, että kokeilisinko jossain vaiheessa tehdä samanlaista, mutta mustana. Mustaa vastaavaa lankaa löytyisi omasta takaa...
 

Monia muitakin juttuja opettelimme viikonlopun aikana. Mielenkiintoisimpia tekniikoita oli mm. "terveyssidevirkkaus". Ihastuin myös virkattuun kukkaan. Ainakin näihin laitan teillekin ohjeita jossain vaiheessa. :)

5 kommenttia:

 1. Pitsin nypläystä VAU! Ehdottomasti mustana seuraava pitsi ja sitten kesällä Raumalle Mustan Pitsin Yöhön pitsiä esittelemään! Onpa kivoja käsityötapoja opeteltavana.

  VastaaPoista
 2. Uusia käsityötapoja oli varmasti kiva opetella.

  VastaaPoista
 3. Ei taida mun hermot saatikka taidot riittää, että vois esitellä pitsiä missä vain. :D

  Tuo tekstiilityön sivuaine on kyllä ollut ihan mielenkiintoinen. :) Paljon on kaikenlaista tehty. Osa on ollut ihan tuttua juttua, mutta aika paljon on uuttakin asiaa ollut. Suosittelen kyllä ihan kaikille, ketä kiinnostaa käsityöt.

  VastaaPoista
 4. Kivoja juttuja olette tehneet :)

  VastaaPoista
 5. Ai vaude! Mahtavaa. Pitsinnypläys onkin tosi tarkkaa.

  VastaaPoista