Sivut


tiistai 25. kesäkuuta 2013

Lohikäärmematto

VIHDOINKIN voin esitellä teille lohikäärmemattoni. Matto, jonka esittelyä olen luvannut jo viime syksystä asti. Oikea murheenkryyni, jota tein välillä hampaat irvessä ja välillä nautiskellen. Se on vihdoinkin valmis. Toiste en kyllä tee samanlaista. Tai jos teen, niin pitänee muuttaa joitain seikkoja, ettei siitä tulisi liian suuritöistä.


Ensinnäkin, matto oli ihan hirveen hidas kutoa. Täällä esittelin maton alkuvaihetta. Matossa oli parhaimmillaan yli 10 eri kudetta yhtäaikaa menossa. Opettaja kurssilla vakuutteli, että ei siihen mattoon mene kuin muutama päivä korkeintaan. Mulla tais kutomiseen mennä kuukausi. Tosin en ihan joka ilta tehnyt, mutta kauan siihen meni.

Maton sain kyllä kudottua silloin syksyllä. Viimeistelyt sitten tökkivät. Ajattelin, että huovutan neulalla loput yksityiskohdat. Ostin villat ja neulat ja myyjä (käsityöliikkeessä vieläpä) vakuutteli, että kyllä se villa mattoon tarttuu. No ei tarttunut. Minulta meni hermo ja jätin maton kesken.

Nyt sitten viimeistelin maton. Oli vähän pakko, kun loput koulutyöt pitää palauttaa tän kuun loppuun mennessä. Matto oli vihoviimeinen työ, jonka palautin. Tai siis itseasiassa otin siitä kuvat ja lähetin ne opettajalle.

Tasohuovutin siis levyjä, joista leikkasin sitten sopivat palat mattoon. Ompelin ne mattoon kiinni muliinilangalla pykäpistoja käyttäen. Siinä meni melkein koko tämä päivä. Eli hidasta oli ja sormi oli hellänä, kun työnsin neulaa kuteiden läpi. Lopputulos on kuitenkin ihan kiva. Raaskiikohan tuota mattoa edes käyttää?Matto ennen viimeistelyjä. Kuva otettu päivällä. Tässä kuvassa kuteiden värit ovat aika lailla oikeat.


 
Tässä kuvassa matto on kokonaan valmis. Kuva on otettu keskiyöllä ulkona. Matto näyttää sinisemmältä kuin on.

Värien vaihtokohdat ovat aika möykkyisiä. Kuteet olivat aika paksuja eikä värinvaihtokohdista meinannut saada millään kovin siistiä. Helpoimpia oli kohdat, joissa kuvion rajat muuttuu koko ajan. Eli jos joutu tekemään monta kerrosta niin, että kuvion raja pysyy koko ajan samassa kohdassa, tuli nuita möykkyjä.

Tämä oli siis eka matto ikinä, jonka olen tehnyt. Siihen nähden ihan hyvä (pakko nyt vähän kehua itseään). :)
Lopuksi villasukat. Löysin langan paikallisesta käsityöliikkeestä ja ihastuin siihen heti. Olivat vieläpä alessa, joten pakkohan sitä oli pari kerää ostaa. Tein itselleni uudet perussukat. Pääsevät käyttöön heti, kun marjakausi alkaa.

Lanka on siis Hot Socks New York. Puikkoina käytin 3,5mm neliönmallisia lyhyitä puikkoja.

Tämmöset puikot löysin Tampereen reissultani kuun alussa. Olivat vieläpä tarjouksessa nämäkin. Koira söi minun 3,5mm eebenpuiset puikot, joten ostin nämä niiden tilalle. Vielä en ole kokeillut, mutta eiköhän näitä tule käytettyä. :)Nyt kun koulutyöt on saatu vihdoinkin valmiiksi ja palautettua, voin esitellä teille niitäkin enemmän. Laittelen tänne pikkuhiljaa eri töitä ja kuvia. Suurin osa on aika pieniä töitä, kun tarkoitus oli vain harjoitella eri tekniikoita. Seurailkaahan blogia. :)

7 kommenttia: