Sivut


tiistai 14. heinäkuuta 2015

Värjäystä lupiineilla

Innostuin pitkästä aikaa värjäämään lankaa. Edellisistä värjäilyistä taitaa olla kolme vuotta aikaa. Eli olihan tuo jo korkea aikakin taas värjätä. 

Oikeastaan värjäykseen innoitti kuulemani huhu, että lupiineista saisi sinistä. Eikun asiaa tutkimaan ja näytti siltä, että moni tosiaan sai sinistä lankaa lupiineilla. Pakkohan sitä oli kokeilla. 



Ensin vyyhtesin langat. Kolme kerää Novitan woolia ja kaksi vajaata kerää 7 veikkaa päätyivät vyyhdelle. 

Ensin piti purettaa langat alunalla. Erikoisen viritelmän laittoi mieheni. Meinasin ensin, että tuossa vanhassa vannegrillissä on helppo lämmitellä värjäysvesiä ym, mutta siinäpä ei ollutkaan ritilää... Ukko nosti koko hoidon sitten tuonne kaivonrenkaaseen, joka on nykyään meidän nuotipaikkamme. Onnistuihan se näinkin....


Siellä ne lilluu. Annoin lankojen olla yön yli alunavedessä.



Lupiineita löytyy vähän kaikkialta. Nämä yksilöt kasvoivat läheisessä risteyksessä, josta kävin nyhtämässä kukkia ison pussillisen. Ja kukkia jäi vielä tosi paljon jäljelle. Kukaan tuskin huomasi, että keräsin sieltä ison läjän kukkia mukaani.


Ja siellä lilluu kukat. Keitin väriliemen siis pelkistä kukista. Varret nakkasin mäkeen. Pari tuntia keittelin kukkasia. Väri rupesi irtoamaan heti, kun vesi alkoi olla tarpeeksi kuumaa. Mitään lämpömittariahan minulla ei ollut, joten aika tuurilla värjäiltiin.



Ja siellä on langat väriliemessä. Melko tummaa tuli vedestä. Kukkaset siivilöin pois ennen lankojen laittoa.


Tässä langat ovat olleet vasta muutaman minuutin värjäytymässä. Näyttivät tässä vaiheessa vielä sinivihreiltä.



Ja tämmöisiä niistä lopulta tuli. Vihreitä, ei sinisiä. Nuo tummanvihreät (aika lailla metsänvihreitä) ovat woolia ja olivat ensimmäisenä värjäytymässä. Olisivatko 2-3 tuntia olleet väriliemessä. Sitten otin ne pois ja laitoin jälkivärjäykseen  7 -veikat. Ne olivatkin yön yli värjäytymässä. Nuista vaaleista tuli semmoista haalean mintun väristä.





Ja tässä vielä kerällä. Ei näistä nyt niin huonoja tullut, vaikka tulikin vihreää eikä toivomaani sinistä. Varsinkin nuista vaaleista saisi vaikkapa kivan vauvanpeiton, jos laittaisi valkeaa kaveriksi... Voisiko joku tuttu ruveta vauvantekoon, niin saisin tehdä peiton? :D





Nyt kytee halu värjätä lisää. Ehkäpä punajuurella tai jollain toisella kukalla...

7 kommenttia:

 1. Saitpa nätin värisiä lankoja aikaiseksi vaikka eivät sinisiä olekkaan.

  VastaaPoista
 2. Kivan värisiä, taitaa vähän tuuripeliäkin olla tuo kasveilla värjäys? Pitää minunkin joku kesä kokeilla.

  VastaaPoista
 3. Kauniita värejä! Täytyisi tämäkin kokeilla joskus :)

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Minä sain 7 veljekseen lupiininkukilla todella sinistä ja aitoon villaankin kaunista turkoosia.

  VastaaPoista