Sivut


sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Kool aidien kokeilua


Lauantaina pääsin ensimmäisen kerran kokeilemaan lankojen värjäystä kool aideilla. Kuinka helppoa ja nopeaa se olikaan. Värjäys kuului siis tekstiilityön opintoihin. Toiset värjäsivät jo viime keväänä. Minä en silloin ollut paikalla, joten kävin nyt tekemässä värjäykset toisen ryhmän kanssa.


Jokainen värjäsi siis valkoisen ja vaaleanharmaan 7 veljestä- kerän. Tarkoitus oli tehdä värikartta jokaiselle kool aideista. Jokainen teki mallilangat kahdesta väristä. Värjätyt vyyhdet jäi toki itselle.

Ensiksi laitettiin vyyhdet likoamaan kädenlämpöiseen veteen 5-10 minuutiksi. Sitten värit sekoitettiin omaan veteensä. Meillä oli käytössä vanhoja jäätelörasioita. Rasia reilu puolilleen vettä ja värijauhe sekaan. Melko kirkkaita värejä saatiin aikaiseksi. Sitten vyyhti tai osa siitä uitettiin värivedessä. Väri imeytyi aika nopeasti. Vedet puristeltiin pois ja lanka mikroon täydelle teholle pariksi minuutiksi. Nopeaa ja helppoa. 
Yllä luonnonvalkoinen vyyhti. Värjäsin eka tuon toisen puolen ja sitten uitin loput värivedessä. Vaan eipä siitä hirveästi enää väriä tarttunut. Oon kuitenkin ihan tyytyväinen tähän vyyhteen. 


Harmaan vyyhden värjäsin toisenlaisella sinisellä. Vasemmalla näkyvät mallilangat värikarttaa varten. Kirkkaampi sininen on valkeaa lankaa ja tummempi harmaata. Niihin väri tarttui tosi hyvin. Vyyhteä varten olisi väriä tarvinnut enemmän. Aika hailakka turkoosi tuli tuosta. Värjäsin siis  vain toisen puolen vyyhdestä. Vois ostaa väriä lisää ja värjätä tän uudestaan, jotta tulis tummempi turkoosi tuosta. Sävy on kyllä kiva. Toinen väri, jonka tein värikarttaa varten oli keltainen. Oikealla värikarttaa varten tehdyt langat. Tuohon vyyhteen ei väri tarttunut juuri ollenkaan. En tykkää yhtään. Tän ainakin värjään uudestaan, kunhan saan lisää kool aideja hommattua. Peittyisköhän tuo haalea keltainen, jos värjäis vaikka vihreällä?Tässä kuvassa vähän mallia värikartasta. :) Tähän siis koottiin näytteet kaikkien mallilangoista. Jokainen sitten otti pätkän jokaista väriä omaa kartastoaan varten. Jokaisella värillä on värjätty siis valkeaa ja harmaata lankaa. 


Tässä joitain vyyhtejä kuivumassa. Tuo oranssi on ainakin kirkas. :)

On minulla valmiitakin töitä esiteltäväksi, mutta en ole niitä kuvannut vielä. Esittelen ne jossain vaiheessa. Ihan toimettomana en siis ole ollut. :) 

5 kommenttia:

 1. Kokeile samala tekniikalla tiimarista saatavia elintarvikevörejä ( joilla värjätään esim. sokeritaikinaa ) tosi riittoisaa ja edullista. Voit saada myös minulta lainaan. T. Katja

  VastaaPoista
 2. Kiitti vinkistä. :) Pitääkin käydä Tiimarissa kurkkimassa, että mitä värejä siellä on.

  VastaaPoista
 3. Minä tein omat kool aid kokeiluni kattilassa, ihan hauskaa oli niinkin. Mikrossa taitaa olla vielä helpompaa. Vielä odottavat käyttöä värjäilyni...

  VastaaPoista
 4. Oivitsit, pitäs itsekki kokeilla joskus tässä värjäystä kun saapi aikaseksi :)

  VastaaPoista
 5. Ai että upeita! Siis värit. Kyllä te sitten osaatte. Mä en varmaan sais aikaan ku sotkusen keittiön.

  VastaaPoista