Sivut


lauantai 13. lokakuuta 2012

Pirtanauha ja vasarapainanta

Tänään oli taas koulupäivä. Kauheasti en ole täällä esitellyt nuita opinnoissa tehtäviä töitä. Lähinnä siksi, että juuri mitään en ole saanut valmiiksi asti... Ja ne mitkä on valmiita, ovat odottamassa, että loputkin työt valmistuisi. Laitan kyllä nuista kouluhommista kuvia ja esittelyjä tarkemmin sitten, kun saan niitä enemmän valmiiksi. Tarkoitus ois niitä pikkuhiljaa alkaa viimeistelemään, jotta sais ne työt joskus palautettuakin.


Tänään kuitenkin tehtiin pirtanauha ja vasarapainantaa. Kuvasin ne saman tien ja ajattelin laittaa ne myös tänne heti esille.

Pirtanauhaa varten tarvittiin pirta. Sain opelta lainaksi pirran. Suunnittelimme myös itse kuvion. Pirtanauhaan piti tehdä raitaa vaakaan ja pystyyn. Aluksi malliruudukko mietitytti, mutta siinä loimia laittaessa ja viimeistään kutomaan alkaessa homman idea selvisi. Ei se  niin vaikeaa ollutkaan. Eli loimet vaan pirtaan kiinni. Toinen pää loimista sidottiin solmulle ja kiinni esim. tuoliin. Toinen pää laitettiin kans solmuun ja omaan housun vyönlenkkiin kiinni. Sitten alettiin punomaan. Ideanahan on siis se, että kudelanka ei jää näkyviin, vaan ainoastaan loimilangat näkyvät. Kude pitää siis kiristää tarpeeksi tiukalle. Muttei liian tiukalle, ettei työ ala mennä makkaralle.

Tein oman nauhani puuvillalangoista. Villalangalla olisi varmasti tullut aivan toisen näköinen. Eka kerta ikinä, kun tein tällaista.

Kuvat otin puhelimella, joten värit vähän vääristää. Ovat oikeasti kirkkaammat nuo värit. 


Kokeilimme myös vasarapainantaa, mikä oli todella helppoa ja nopeaa. Eli puuvillakankaalle teipataan maalarinteipillä haluttu puun tms. lehti. Teipit ei saa mennä päällekkäin, vaan ne laitetaan ihan vieri viereen. Sitten jonkun alustan päällä vasaroidaan koko lehden alue. Alunen kannattaa olla siksi, että lehden väri saattaa tulla kankaasta läpi.

Vihreistä lehdistä näytti väri irtoavan helpommin, kun seurasin muiden töitä. Itselläni oli keltaisia vaahteran lehtiä, joista ei väri enää kauheasti irronnut. Vähän kuitenkin sain väriä irti.
Tänään esiteltiin myös satumaiset matot. Hienoja mattoja oli toisilla. Omani sain eilen kudottua loppuun ja irroiteltua kangaspuilta. Olisin vielä eilen neulahuovuttanut siihen yksityiskohdat, mutta villapa ei sitten tarttunutkaan mattoon, vaikka myyjä kovaasti vakuutti sen tarttuvan... Rupes vähän ärsyttämään... Jotain varasuunnitelmaa pitää siis kehitellä. En vielä matosta laita tänne kuvaa. Näätte kuvan sitten, kun matto on kokonaan valmis.
Joulukalenteriin voi muuten vielä osallistua. Ja joku muuten laittoi minulle spostia kalenterin tiimoilta, mutta nimi ei jäänyt mieleen ja tietoja en ehtinyt kirjoittaa ylös, kun kone rupes temppuilemaan ja koko sposti hävisi. :( Eli jos olet minulle postia laittanut etkä ole saanut vastausta, niin laitatko uudestaan spostia?

6 kommenttia:

 1. Meillä lapset tanhusivat nuorempina ja pirtanauhat kuuluivat tietysti esiintymisasuihin, olipas muuten aika hankalia löytää valmiina niitä. Silloin siinteli ajatuksissa itse tekeminen, mutta ei olevinaan aika riittänyt opetella.
  Nyttemmin olen jo unohtanut koko asian...pitäisikin kokeilla oppisinko jotakin ihan yksinkertaista nauhaa - kiva taito olis sekin.

  VastaaPoista
 2. Ai syksyisilläkin lehdillä voi kuvioda, mielenkiintoista!

  VastaaPoista
 3. Katjainkeri: Ei se pirtanauhan teko vaikeaa ollut. Siitä vain kokeilemaan. :) Varsinkin kudonta -vaihe oli helppoa ja nopeaa. Loimien laitto ja suunnittelu oli vähän hitaampaa.

  Jokke: Mulle ei tullut mielenkään, että syksyiset lehdet eivät välttämättä ole se paras vaihtoehto tähän, kun en ollut koskaan kokeillut tätä. :D Onneks niistä kuitenkin lähti tuota väriä. Pitäskin kokeilla punaisilla lehdillä tätä...

  VastaaPoista
 4. Nämäkin molemmat tekniikat mulle ihan vieraita, kivan näköinen tuo tekemäsi pirtanauha. Mulla menis varmaan loimet solmuun =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pst! Lisäänpä vielä, että lokakuun pakettisi lähti tänään postiin ;)

   Poista
  2. Kiitti. :) Ja kyllä mullakin meni aluksi ne loimet solmuun, kun oli niin pitkät loimet. :) Mut kunhan ne saa kiinni ja pääsee aloittamaan, niin ei ne sitten enää solmuun mene.

   Ja kivaa, odottelenpa pakettia. :) Tosin saattaahaan se kohta olla perilläkin. Posti on kattomatta tältä viikolta kokonaan. :D

   Poista